درباره گروه
تاریخچه
پیشینه گروه علوم دامی به تاسیس مدرسه عالی کشاورزی در 1346 و تدریس درس دامپروری برای دانشجویان این مدرسه برمیگردد. مدرسه عالی کشاورزی در سال 1356 در دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا ادغام گردید. گروه علوم دامی این دانشکده در سال 1362 با نام گروه دامپروری توسط آقایان مرحوم مهندس محمد تقی اخضر و دکتر محمد مهدی طباطبایی پایه گذاری شد.
دکتر محمد مهدی طباطبایی مهندس محمد تقی اخضر
اولین گروه دانشجویان در قالب دوره کاردانی امور دامی در سال 1364 پذیرش شدند که پذیرش در این مقطع تا سال 1376 به نام رشته تکنولوژی تولیدات دامی ادامه داشت. در سال 1376 اولین دوره دانشجویان کارشناسی علوم دامی در این گروه مشغول به تحصیل شدند که تا حال حاضر 18 دوره پذیرش و 14 گروه ار آنان فارغ التحصیل شده اند. در سال 1377 دوره کارشناسی ارشد رشته تغذیه دام (با گرایش های تغذیه نشخوارکنندگان و تغذیه طیور) با آموزش کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی آغاز شد که در سال 1380 اولین دوره کارشناسی ارشد علوم دامی در هر دو گرایش از طریق آزمون سازمان سنجش پذیرش شدند.
اولین دانشجویان کارشناسی ارشد علوم دامی در گرایش اصلاح نژاد دام نیز در سال 1386 پذیرفته شده اند. رشته پرورش و تولید طیور نیز از سال 1392 در مقطع کارشناسی ارشد شروع به پذیرش دانشجو کرد.
گروه علوم دامی در سال 1386 موفق به اخذ مجوز دوره دکتری تغذیه دام شد که اولین دانشجویان دوره دکتری تغذیه دام و طیور در سال 1387 مشغول به تحصیل شدند. در سال 1391 نیز دوره دکتری اصلاح نژاد دام راه اندازی شد و دانشجویان این گرایش نیز شروع به تحصیل نمودند.
در حال حاضر (1395) گروه آموزشی علوم دامی با یازده نفر عضو هیات علمی (استاد، دانشیار و استادیار) در مقاطع و رشته های زیر به فعالیت می پردازد.
1. کارشناسی
علوم دامی
2. کارشناسی ارشد
علوم دامی – گرایش اصلاح دام
علوم دامی - گرایش تغذیه نشخوار کنندگان
علوم دامی - گرایش تغذیه طیور
پرورش و مدیریت تولید طیور
3. دکتری
تغذیه دام – در دو گرایش تغذیه نشخوار کنندگان و تغذیه طیور
ژنتیک و اصلاح نژاد دام
وضعیت کنونی
در حال حاظر گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا با 11 عضو هیأت علمی و تجهیزات آزمایشگاهی در قالب 5 آزمایشگاه تخصصی و یک مزرعه آموزشی-تحقیقاتی در دوره های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو می پذیرد. به دلیل توانمندی بالا، بسیاری از فارغ التحصیلان گروه، هم اکنون در دانشگاه های دیگر و مراکز تحقیقاتی مشغول به کار شده و برخی دیگر نیز در دوره های پسادکتری در دانشگاه های مطرح خارج از کشور مشغول به تحقیق و آموزش هستند. برخی کتابهای تألیف شده توسط اعضاء هیأت علمی گروه به عنوان کتابهای مرجع در سایر دانشگاه های کشور تدریس می شوند و تعداد مقالات منتشر شده توسط اعضاء هیأت علمی گروه در بین سایر گروه های دانشگاه قابل توجه است. قرارداد انجام طرح های پژوهشی متعدد با سایر سازمانها و ارگانهای خارج از دانشگاه منعقد گردیده و برخی در حال انجام است. به طور کلی، تمام تلاش اعضاء گروه در جهت توانمند سازی هرچه بیشتر فارغ التحصیلان رشته علوم دامی در حال تحصیل در این گروه می باشد.
وضعیت آتی
با توجه به قرار گرفتن نام دانشگاه بوعلی سینا در جمع دانشگاه های موسوم به G8 که در آینده جذب دانشجویان خارجی و تحصیل آنها در این دانشگاه ها انجام خواهد شد، گروه علوم دامی دانشگاه نیز با در نظر گرفتن این مساله خود را برای پذیرش دانشجویان خارجی اماده می کند. برای این منظور، تجهیز و گسترش آزمایشگاههای گروه از طریق معاونت پژوهشی دانشگاه با جدیت دنبال می شود. توانمند سازی هر چه بیشتر اعضاء هیأت علمی گروه نیز از طریق اعزام اعضاء هیأت علمی به دانشگاه های مطرح خارجی جهت گزراندن دوره های پژوهشی نیز در اولویت کاری گروه قرار دارد. از دیگر اولویت های گروه، کسب مجوز راه اندازی دوره کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می باشد.
آمار دانشجویان و پایان نامه ها (در صورت اطلاع)
در حال حاظر مجموعاً 153 دانشجو در گروه علوم دامی در حال تحصیل هستند که از این تعداد، 75 دانشجو در مقطع کارشناسی، 55 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد (چهار گرایش ژنتیک و اصلاح نژاد دام، تغذیه نشخوار کنندگان، تغذیه طیور و پرورش و مدیریت تولید طیور) و 23 دانشجو در مقطع دکتری ( سه گرایش تغذیه نشخوار کنندگان و تغذیه طیور و ژنتیک و اصلاح نژاد دام) مشغول به تحصیل هستند.